Ledare

1998 var för Heterogénesis ett mycket spännande år. Vi hade äran att gästas av redaktörer från olika länder och discipliner vars arbete är inriktat mot visuell konst och kultur. Aprilnumret ägnades åt den latinamerikanska konsten på den internationella konstscenen och hade docenten i estetik och filosofi vid Universitet La República, Uruguay, Fernando Martínez som gästredaktör. I julinumret hade vi professorn i estetik vid konstfakulteten vid Chiles Universitet Margarita Schultz. Hennes tema var installationer och hon arbetade med ett kollektivreportage där flera konstnärer från olika länder medverkade. Oktobernumret tog forskaren och docenten i semiotik vid arkitekturfakulteten vid Buenos Aires Universitet José Luis Caivano hand om. Hans tema var: Tecken i de latinamerikanska kulturerna.

Under det kommande året skall vi fortsätta att arbeta med gästredaktörer. I april kommer konstgruppen FA+ (Ingrid Falk & Gustavo Aguerre) att svara för design och innehåll i ett sorts självbiografiskt nummer. I juli blir det konstvetaren Hans Sternudd från institutionen för konstvetenskap vid Lunds Universitets som kommer att gästa oss. Hans tema blir performance konst. I oktober kommer vi att äras av professor José Finol, ordförande för den venezolanska semiotik samfundet och direktör för Maracaibos Universitets Zulias Museum för Nutidakonst i Venezuela. Han kommer att behandla riter i det samtida samhället.

Sist vill jag ännu en gång tacka alla våra framstående gästredaktörer och alla våra medarbetare som arbetar hårt med att förbättra tidskriften.
Vi vill passa på att påminna våra läsare om, att vi sedan oktober finns på internet och här vill jag passa på att rikta ett särskilt tack till Jorge Capelán, som med stort tålamod lärde oss webbsidornas «kryptiska» språk.

Det nummer som ni nu har i era händer är nästan helt ägnat åt den chilenske konstnären som är bosatt i Stockholm Juan Castillo. Vi hoppas att ni njuter av tidskriften och låter oss ta del av era kommentarer.


Ximena Narea
ChefredaktörINNEHÅLLET H-26 HOME