Röstat bröd och mat

Texto: FA+ & Ivan Ivanissevich

Bröd och mat i alla dess betydelser och ritualer är element som man redan ifrån början kan hitta i Falk och Aguerres arbete, de återkommer till det genom åren i olika projekt, tillagat, avsmakat och ätet p olika sätt, utnyttjande den symboliska undermedvetna laddning som de flesta människor tilldelar maten, konfrontationen med den omvända symbolen provocerar oro, ängslan eller avstötning: i Lucias blödande bröd eller när de förmår publiken att trampa på brödet i Reliquias eller i aggressionen som gjorde slut på La donna.

Toast

Toast som gjordes för Stockholms Konstmässa 1997 är ett annat arbete med bröd där de ifrågasätter dess symbolik.

Toast är en stor bild 5 meter lång och 2,5 meter hög, gjord helt och hållet av bröd rostat i olika temperaturer och i olika lång tid för att uppnå alla de olika nyanser som finns mellan svart och vitt, ockra och rostbrunt; sju arbetsdagar och flera vänner med deras brödrostar behövdes för att färdigställa de 1428 rostade bröden nödvändiga för att bygga den gigantiska mosaiken som sedd på nära håll liknar en vacker abstrakt bild men ser man den ifrån avstånd kan man perfekt urskilja den närmast fotografiska bilden av en brödrost. Summan av de rostade bröden återger brödrosten. Men i verkligheten, är det på morgonen mellan en och en annan gäspning med en kopp kaffe eller te i handen, där vi konfronteras med varat eller inte varat av en brödrost: rostar det?

Ett annat sätt att arbeta med mat är användningen som ett medel för att ge fast form åt en situation. Middagen är en väsentlig akt i våra liv, där flätas in en mängd betydelser i förbindelse med våran existens mening.

Flera gånger har de använt middagens liturgi som en aktion, event eller performance för att provocera fram olika kreativa situationer. Kring maten har de samlat människor ifrån väsenskilda världar. Dokumentation av dessa tilldragelser i foto, video och objekt tagna därifrÂn blir senare till stomme i andra installationer, som i middagarna i projekt Smitta som förvandlades till videoinstallationen The Dinner Event för utställningen På Tiden, Ny Svensk Konst på Moderna Museet, i utställningen Just for the Record på Kgl Konstakademien i Stockholm, där man visade fotoserier med objekt ifrÂn middagarna Dinner on Dinner ifrån Milano och London Dinner.

Här har vi en annan aspekt av verkligheten som en konstnärlig handling, eller den konstnärliga handlingen djupt integrerad i verkligheten. Detta som började med Lucia för att fortsätta i Masters off the Universe, handlingar av problematisk skönhet som sätter sensibiliteten såväl som intellektet hos åskådaren på prov.


Indice H-27 HOME