Vanlig Folk

Texto: FA+ & Ivan Ivanissevich

I november 1983 mitt på dan, hinner Ingrid och Gustavo i sista stund att klättra in i SAS business class flygplan mot Stockholm fortfarande med kläderna och huvudet impregnerade av avskedspartyts ångor som avslutades för några timmar sedan.

En blond lång svensk och irriterad flygvärdinna visade dem deras platser, de sitter sig och beställer två cognac på direkten, flygvärdinnan påminner förskräckt om att klockan bara är tolv «...då får de vara dubbla» svarade Gustavo och märker att de övriga passagerarna, perfekt kammade och elegant klädda, mestadels affärsmän och kvinnor, också tittar förskräckta.

Förutom den 23gradiga Mallorcaön lämnar Gustavo bakom sig flera års arbeten med olika konstnärsgrupper och experiment med konst- teater- gatuaktioner för att börja om äventyret tillsammans med Ingrid på annan latitud.

Några cognac senare, 15.30 landar de på Arlanda. Den här gången är det de som tittar förskräckta inte för medpassagerarna, flygvärdinnorna eller den minutiöst misstänksamma tullpolisen utan därför att utanför är det natt, allt är täckt med snö och temperaturen var 16 grader minus, chocken kunde inte vara starkare.
Vid flygplatsens utgång väntar två av Ingrids vänner som hoppande och skrikande kramar dem, en av dem har läderjacka och läderbyxor, det blonda håret står upp som på ett marsvin, den andra har slitna kläder och grönt hår, «Äntligen vanligt folk!» suckar Gustavo.

Några dagar senare formeras deras första grupp i Stockholm: 1+you, två konstnärer, en arkitekt en specialist på datorprogrammering, en konststuderande och en väninna. Under tre månaders uppehållstillstånd hinner de att designa en restaurang, en bar, en lägenhet, tröjor för musikgruppen Sugarcubes (med Björk), hinner att skaffa en stor egen studio, organisera en «svartklubb», bli panka och upplösa gruppen. De åker tillbaka till Spanien för att ordna de nödvändiga svenska tillstånden och återvänder till Stockholm under mitten av 1984 för att etablera sig i Sverige. De skaffar en ny ateljé mitt i city och skapar en ny grupp, formad av de två: Ånli jo (only you), där organiserar de utställningar, performance och alla sorts event. I den här studion gör Gustavo sin första utställning i Sverige, Jack the Ripper (Jakten på den försvunna falukorven). Tillsammans med inbjudningskorten skickas tunna skivor av falukorv och de flesta av utställningsobjekten är komponerade av korvar och tillsammans gör de svarta korvar med grönt bröd, svart ketchup och grön senap som de säljer på utställningen. Gustavo tar emot publiken med en jacka där korvar sticker ut. Det blir en total succé som blir deras genombrott i pressen och publikt.

Efter några utställningar tillsammans och separat formar de en provisorisk grupp av en skådespelare, en musiker, en modell och de två. De uppför då Lucia - Lucia.


Indice H-27 HOME