12 OKTOBER PÅ SCENEN

- INVIGNING OCH PRISUTDELNING -

Foto: Ximena Narea

Pepe Auth
Chiles ambassadör i Sverige

Ximena Narea
Heterogénesis chefredaktör

Lördagen den 12:e oktober skedde huvudevenemanget för tidskriftens firande av sina 10 levnadsår. Evenemanget tog plats i Lunds Stadshall och upptog helt byggnadens andra våning, med sina två auditorier och andra utrymmen. Programmet inkluderade flera simultana aktiviteter som innehöll ett brett spektrum av kulturella uttryck: konst, musik, dans och poesi. Konsten var närvarande med skribenten Jaime Luis Martins visuella poesiserie, Carin Carlssons installationer och Anders Rönnlund och videokonstprogrammet som projicerades på en stor skärm i sessionssalen. Baren M Art In(n) var också en annorlunda konst-kulturell upplevelse. Caracatú gjorde en superb tolkning av den traditionella uruguyanska musiken Vi hade även tillfälle att njuta av argentinsk tango, som är mycket populär inte bara i sitt ursprungsland utan även i Sverige (bland flera länder). Vi fick lyssna på ung experimentell jazz och mer traditionell jazz och musik från musikartisten Julio Numhauser. En grupp framträdande latinamerikanska och svenska poeter gav en berikande poesiläsning.

Evenemanget förhöjdes genom närvaron av Gunnar Haag, Chefen för Kultur och Fritid i Lund, Pepe Auth, Chiles Ambassadör i Sverige, Edmundo Harbin, Chiles Generalkonsul i Göteborg och Julio Numhauser, chilenska ambassadens Kulturattaché . Gunnar Haag utmärksammade Konstföreningen Mulato Gils och tidskriften Heterogénesis arbete och önskade oss stora framgångar i framtiden. Ambassadören Pepe Auth gratulerade till de ansträngningar som arbetet under de senaste 10 åren inneburit och betonade vikten av tidskriftens tvåspråkighet som ett viktigt steg i den latinamerikanska integrationen i det svenska samhället, vilket är viktigt för ett utbyte mellan de båda kulturerna.

Gunnar Haag
Chef för Kultur & Fritid i Lund

 

 

Lorena Acevedo & Paul Nilsson
Konferencierer.

 

 


Miguel Morales ("gramillero")

CARACATÚ

Dansar: Laura Fernandez, Mariana, Catalina Monis


Antonia Guerra ("mama vieja)

Musikgruppen Caracatú, under ledning av Carlos Clavijo, började ceremonin med att smitta publiken med candombetakter.
Candombe är en traditionell musikform från Uruguay som härstammar från Afrika och som utvecklades av de svarta under kolonialtiden.


Musiker: Miguel Fioretti, Carlos Clavijo, Martin González, Julio Barcelo, Marcelo Alcaira


Quito Saavedra

QUITO SAAVEDRA, JULIO & MACIEL NAUMHAUSER


Julio Naumhauser


Maciel Naumhauser
Julio Numhauser, chilensk musiker och antropolog bosatt i Sverige sedan början av 80-talet var med i evenemanget tillsammans med sin son Maciel och Quito Saavedra och spelade några av sina mest kända musikstycken, som till exempel Todo Cambia, som är vida känd i hela Latinamerika. Självklart var hans framträdande en av kvällen höjdpunkter.
GALO GONZÁLEZ
(Still: Carlos González)


Galo fick barn och vuxna att skratta med ett collage av olika pjäser han har arbetat med under de senaste åren: dockteater där han själv blir en docka, en pajas som bjuder publiken att nå en sjärna eller en monolog av Commedia dell’Arte-doktorn.

JOSÉ LUIS LIARDS KVARTET
(Still: Jaime Oddo)

Saxofón: José Luis Liard - Kontrabas: Dan Schyman - Gitarr: Anders Frilund - Trummor: Bosse Håkansson

Ännu en gång har vi kunnat njuta av den klassiska jazzen fylld av individuella tolkningar och presenterad av en grupp med stor musikalisk och professionell erfarenhet.

 

 

 

 

 

HELEN HALDORSDOTTIR & VICENTE PIZARRO
(Stills: Jaime Oddo)

Vad blir det av om man slår ihop en chilenare och en isländska? frågade Lorena och Paul, ceremonins konferencierer, publiken. Svaret blev ett tangodansande par!

Tangon har ingen nationalitet. I Skandinavien har den många efterföljare. I Köpenhamn finns sedan många år en “milonga” som varje fredag fylls av entusiaster som också reser dit från södra Sverige. Från Argentina brukar det regelbundet komma dansare för att visa tangons möjligheter och detta lämnar spår hos de många förtjusta dansvänner som sedan blir till flera “skolor”.

Vicente började dansa för ca 3 år sedan. Lite senare började Helen göra detsamma. Var för sig utvecklade de passionen för tangon och för ett år sedan slog de sig ihop. Enligt Vicente “är det svåraste att hitta en partner som passar ihop med en själv och som man har förtroende för”. Piazola och Pugliese är hans favoritkompositörer “eftersom deras musik har mera melodisk variation och ger mer möjligheter till uttryck”. Helen och Vicente dansar tango med mycken dramatik och visar att de behärskar dansen. De väcker lust hos publiken att börja gå på tangons vägar.

 

 

 

Heterogénesis

Revista de artes visuales * Tidskrift för visuell konst
Box 760
220 07 Lund - Sweden
Tel/Fax: 0046 - 46 - 159307

e-mail: heterogenesis@heterogenesis.com