Heterogénesis - Revista de Artes Visuales - Tidskrift för Visuell Konst - Anno XI - Nr. 43 - Abril / April 2003

 

 

 

 

Demain, quand poindra le jour
comme une épave livide
flottera sur ton amour
mon coeur brisé, mon coeur vide!

(Chanson de bord, Anatone de Braz)

Arturo Duclos på Galleri Valfisken i Simrishamn
5 maj - 10 juni

Ximena Narea (Texto y foto)

 


Arturo Duclós: Transfusión, 2003.

 

I en bassäng fylld med vatten ser vi ett antal objekt flyta omkring. En statisk videokamera riktad mot vattnet fångar objekten när de flyter förbi och projicerar dem på muren. Fem målningar i stort format kompletterar utställningen. Varje målning har ett slags sigill i övre hörnet med texten “Chanson de Bord”. I varje målning ser vi en möbel flyta omkring mitt i havet. Ljussättningen utgörs av projektorn och en spotlight riktad mot varje målning. Endast ljudet från vattnet som rinner från en kran avbryter tystnaden.

Installationen bar titeln Transfusion. Den ursprungliga idéen var att leda vattnet via slangar från Östersjön, som ligger 200 meter från galleriet, och låta det cirkulera. Av säkerhetsskäl gick det inte att genomföra, men man transporterade vatten från Östersjön till vattentanken i galleriet och med hjälp av en pump lät man samma vatten cirkulera. Självklart är intrycket annorlunda, men förändringen gör inte annat än att förstärka konceptet om en transfusion som inte förnyar något. Östersjön är ett instängt hav som genomlidit ständiga föroreningar från de nio länder som omringar det. Det är den förorenade eller “kulturaliserade” naturen som cirkulerar i konstgalleriet, ett uttryck för vår kultur. I detta förorenade vatten driver de objekt som överlevt vår civilisation omkring.

Verket har en pessimistisk syn på verkligheten, även om Duclos föredrar att se det som en “realistisk” syn och talar om slutet för utopierna. Föremålen som flyter omkring utan riktning representerar oss, huvudkaraktärerna i den aktuella världen, som lämnades utan utopin om en socialistisk värld och som ser hur demokratiutopin lider skeppsbrott allt snabbare i vattnet av vår tids hegemoni: globaliseringen, som har visat sig inte vara mer än tyranni på global nivå.

Utställningen kombinerade den tvådimensionella bilden med den tredimensionella och projektionen väldigt väl, och använde sig av galleriets hela utrymme. Tavlorna som målats på ett utsökt sätt, något som karakteriserar Duclos bildverk, har alla samma format och har genomförts enligt samma princip: en linje delar upp tavlan i två delar som representerar havet och himlen; ett objekt som flyter bryter linjen och skapar på så sätt sammanhang för en berättelse som kan utveckla sig i samma utrymme eller i förhållande till utställningens övriga objekt. En rostfläck bildar slumpmässigt, olika “kontinenter” och den gyllene ramen som är målad direkt på duken verkar förstärka illusionen som varje verk skapar. Vattentanken med projiceringen på muren fungerade mycket bra och cirkulationen av objekten i vattentanken gav verket dynamik. Vatten utövar alltid en slags fascination på folk och ljudet från vattnet som rann från slangen bjöd åskådaren att komma närmare och att hejda blicken vid vattnets rörelse, och inte sällan stack folk ner händerna i vattnet för att försöka nå ett föremål eller helt enkelt för att känna på det.

 

 

(Översättning: Lorena Acevedo)

 

 

 

Heterogénesis

Revista de artes visuales * Tidskrift för visuell konst
Box 760
220 07 Lund - Sweden
Tel/Fax: 0046 - 46 - 159307

e-mail: heterogenesis@heterogenesis.com