Entering the heavens gate with the help of Hale BoppersHans T Sternudd *En declaration

Historien är full av boppers: Bebop kom med Charlie Parker, "Be Bop a Lula", skaldade Gene Vincent och det är säkert många som helst vill glömma The Boppers. Till denna skara sällade sig kometen Hale-Bopp, en galaktisk vandrare som passerade vårt solsystem 1997 efter en rundtur på några tusen år. Sekten Heavens Gate hade fått meddelande om att ett främmande rymdskepp följde i dess släptåg och de bestämde sig för att lämna sina "jordiska transportmedel" och låta sina själar följa med det skeppet på färden (Här snackar vi visioner, Mulder och Scully släng er i väggen!). I slutet av mars detta år begick Do, Rkkody och de andra medlemmarna i sekten massjälvmord för att nå himlens portar med Hale-Bopp som transportmedel.

Med Hale-Boppers, Arvikafestivalens områdesprogram 2001, vill vi visa hur fantastiskt, stort och mäktigt livet kan vara. Hale-Boppers öppnar motelden mot det torftiga livet, motstånd mot det gråa och lagomma. Med hjälp av Hale-Boppers sätts fantasin vid rodret, vilket tar oss till nästa nivå redan idag. Med Hale-Boppers vid spakarna styr vi ut i galaxen, alla gränser överträdas, möjligheter öppnas och framtiden; Heavens Gate är här och nu.

Hale-Boppers tillägnas alla de som inte är med oss längre, kampen för livet går vidare. Hale-Boppers ställer sig, som The Sons of Gods, "i det civila försvarets tjänst och vill ingjuta kraft och mod"

Hans T Sternudd


Arvika Festivalen 2001:
TRE dagar av fred, musik och HALE-BOPPERS

TM-Dans (Mia Bohlin & Åsa Linder): Priapos skugga (mobil version)


Kontrasterna mellan de vita gestalterna som långsamt rör sig fram i gyttjan framför Vintergatan, den stora scenen, och de omgivande svartrockarna, gotharna och metalkiddsen är inte så stor som man kan tro. Förvånansvärt väl kompletterar de varandra; den experimentella scenkonsten och den tunga metallen formar en vacker symbios.


VKM: a Galn?...the bitch


Arvikafestivalen, nu på sitt tionde år, erbjöd en scen där det musikaliska utbudet inkluderar såväl Sveriges för tillfället tyngsta scenakter: Nasum och The Haunted och internationella storheter som P J Harvey och The Sisters of Mercy. Men här fann man även Teatermaskinens konglomerat av kladdig aktionism, punkig estetik och radikal-politiska budskap, Pär Thörns förberedelser för gravitationens slut och VLK, vars nakna kropp åstadkom ett andrum, en monolit vars integritet bildade en fast punkt, en tystnad i larmet. Festivalen är en kontrollerad katastrofzon, där den dagliga rutinen lämnas utanför, en arena där vi kan undersöka hur stort livet egentligen är.


Pär Thörn: Un intento de recuperar un mundo perfecto


* Hans T Sternudd (text & bild)
konstnärligt ansvarig för programmet HaleBoppers,
Arvikafestivalen 2001

Box 760, 220 07 Lund - SWEDEN
Tel/Fax: +46 (46) 15 93 07
E-mail:heterogenesis@heterogenesis.com