Heterogénesis - Revista de Artes Visuales - Tidskrift för Visuell Konst - Anno XI - Nr. 43 - Abril / April 2003

Ximena Narea

 

Under årets första termin var Skånes konstnärliga panorama berikat med en rad performance-program som tog plats på olika platser i landskapet.

The Chicken Project - Crew (Dansstationen i Malmö 18-19) som organise-rades av Su-En Butoh Company bestod av 9 timmars pass varje dag, där en grupp människor klädda i vitt instängda i en kvadrat av hönsnät agerade så som det antas att höns agerar i en hönsgård. Vid entrén fick publiken en påse majs för att mata “hönorna”, som under dagen gick in allt mer för sina roller.

Högrisk Festival (Ungdomens Hus i Malmö, 29 mars). Det var ett långt pass under vilket publiken fick tillfälle att se 40 olika presentationer av olika grupper som arbetar med konstaktioner, experimentell-och improvisationsteater.

Skånska Mord, ett program i vilket the belacqua project, Centre for Transgressive Behaviors och Koef och Storno Produktion deltog, presenterades av Spring Cleaning Tour 2003 i Lunds Konsthall, Galleri 21 i Malmö och den 2 mars även i Simrishamns Konsthall.

Natacha Peña och Rodrigo Flores presenterade performance Urbe på Gula Huset i Folkparken den 23 april. Med en projicering av olika hamnar i en serier av flera bilder som bakgrund genomför de en aktion som består av flera scener där de utvecklar temat migration: uppryckning av historiska och samtida rötter och sökande efter en ny identitet genom anpassning till nya kulturella utrymmen. Urbe kom-mer att presenteras i 7:e International Performance Art Festival Time Space Movement i Estland (5-6 juli) och på 4:e International Performance Festival i Odense, Danmark (10-14 september)

Den 18 april organiserade Galleri Valfisken i Simrishamn ett performanceprogram med deltagande av the belacqua project (Lund), Maya Hald (Stockholm) och Joan Casellas (Barcelona). Studentkonstföreningen Pictura organiserade en performance-kväll den 23 april på Lunds universitet i den konsthistoriska institutionens trädgård med konstnärerna Hans T & Ture Sternudd och den katalanska konstnären Joan Casellas.

 

the belacqua project: Hans T. Sternudd

 

Ximena NareaURBE
Natacha Peña & Ricardo Flores

 

 

 

 


The Chicken Project
(Foto: Schenlaer)

 

Heterogénesis

Revista de artes visuales * Tidskrift för visuell konst
Box 760
220 07 Lund - Sweden
Tel/Fax: 0046 - 46 - 159307

e-mail: heterogenesis@heterogenesis.com